Filantrop Kft.

 

 

 

Szellőzőtisztítás

 Tisztelt Társasházi Közös Képviselő!

A társasház felelős képviselőjeként, biztosan hallott már az alábbi előírásokról, problémákról. Most egy pár szóban ennek fontosságáról szeretnénk tájékoztatni Önt és a Társasház lakóit!

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet „98. Szellőztetés” pontja az alábbiakat írja elő:

 1. (5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában, lakóépületben 3 évente, étterem rendeltetés estében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.

Az Országos Tűzvédelmi jogszabály betartását a Tűzvédelmi Hatóság ellenőrzi.

Bemutató videónkat ide kattintva érheti el!

szellz vide

 Miért hozták ezt a jogszabályt:

A jelenlegi lakásszellőztető rendszer sérülékeny, bizonytalan működésű

A Magyarországon létesített, mintegy 540.000 paneles lakáshoz közel 200.000 ún. gyűjtőszellőző vezeték tartozik. A gyűjtőszellőző vezetékek, mint ventilátoros, vagy gravitációs rendszerek összeköttetést hoznak létre a csatolt lakások légterei között. Meghibásodás, szabálytalan átalakítás, vagy különleges időjárási viszonyok esetén rendszeres vissza- és átáramlások jönnek létre a lakások légterei között. Nagyon elterjedt, hogy a rossz működést észlelve, a lakók kisebb átalakításokat hajtanak végre, pl. helyi ventilátorokat, vagy páraelszívót kötnek be a rendszerbe, ami annak működését tovább rontja. Hasonló hatású lehet a fokozott légzárású nyílászárók alkalmazása, illetve az épületszigetelés, amennyiben nem gondoskodnak friss levegő utánpótlásáról.

Káros élettani hatások

A paneles lakóépületekben található gyűjtőszellőző vezetékek túlnyomó többsége rendszeres tisztítás és karbantartás nélkül üzemel. A vezetékekben  szennyeződés halmozódik fel, amely aktív felületén különböző káros vegyi anyagok tapadnak meg, rossz szagokat árasztva, táptalajul szolgálva különböző biológiai anyagok (csírák, baktériumok)számára. 

Az esetenként visszaáramló levegő mérgező anyagok gőzeit, csírákat, baktériumokat, szélső esetben porokat tartalmaz, ezért a lakások levegőjét súlyosan szennyezi.

Tűzveszély, biztonsági problémák

A gyűjtőszellőző vezetékekben található szennyező anyag éghető. A lakásban keletkező bármilyen okú tűz esetén a láng, illetve füstgázok a szellőzőrendszerbe bejutva a szennyeződést meggyújthatják. A vezetékben a tűz a többi érintett lakásra, akár észrevétlenül is átterjedhet. Különösen veszélyesek a konyhákhoz tartozó, zsírokkal, olajokkal szennyezett szellőzővezetékek, miután a jól éghető szennyeződés gyújtózsinórként is működhet. A rendszerekben többnyire nincs tűz terjedését gátló szerelvény. Ahol a konyhában nyílt égésterű gázkészülék működik /gázos konyhák/, ott gázbiztonsági célokat is szolgál a szellőző berendezés jó működése /gázszivárgás esetén ugyanis létrejöhet robbanó elegy, vagy egyébként üzem közben a lakásban feldúsulnak a káros égéstermékek pl. CO, NOx stb.).

Mi a megoldás?

Tiszta levegőt a panel-épületek lakásaiba!

Szellőzőkürtők, szemétledobók tisztítása és fertőtlenítése szabadalmaztatott dán technológiával

Az eljárás a Magyarországon található ún. panelépületek mindegyikénél alkalmas a gyűjtőszellőző vezetékek gyors és tökéletes tisztítására a tető felől. (a lakásokba nem kell bemenni)

 

A jogilag védett eljárás piacvezető a panelépületek szellőző berendezéseinek tisztításánál Európa szerte.

Tiszta levegőt a panel-épületek lakásaiba!

A FILANTROP Kft. most bevezető áron vállalja szellőző berendezések állapotának felmérését, tisztítását, fertőtlenítését!

Referenciáink: Kecskemét, Cegléd, Nagykőrös, Kiskunfélegyháza, Kalocsa, Baja társasházai

A szellőzőtisztítás megrendelése:

 1. A társasház közös képviselője jelzi, hogy az épület szellőzőrendszerének tisztítását tervezik.
 2. Elővizsgálati adatlapot kell kitölteni (amennyiben nem szokványos helyszínről, szellőzőrendszerről van szó, abban az esetben helyszíni állapotfelmérés is történik).
 3. Elkészítjük az árajánlatot.
 4. A munka megrendelése esetén, előre egyeztetett időpontban elvégezzük a tisztítást. A munkafolyamatokról jegyzőkönyv, a szellőző belső felületéről videofelvétel készül, amelyet átadunk a Társasház részére.

Az eljárás menete:

 • a tisztítás tetőről, a tetőn elhelyezett berendezésekkel történik. Az eszközöket a tetőre telepítjük a vonatkozó biztonsági előírások betartásával.
 • a szellőzőkön lévő elektromos működésű ventillátorokat áramtalanítjuk a tisztítás idejére és a tisztítás végeztével újra üzembe helyezzük.
 • a tisztítás száraz eljárással, elszívásos rendszerrel történik.
 • a lakásokba nem kell bemennie a kivitelezőknek, a lakásokba semmilyen előkészületi munkára nincs szükség (Kivétel: a mellékcsatornás szellőzőkürtők tisztítás csak a lakásokból oldható meg).
 • a tisztítás során keletkező veszélyes hulladékok nem kerülnek a szabadba, hanem zárt technológiával kerülnek a veszélyes hulladékgyűjtő helyre.
 • a gyűjtőszellőző vezeték állapotának felmérésére, a tisztítás eredményességének bizonyítására videofelvételt készítünk.

Érdeklődésüket köszönettel fogadjuk és kérdéseikre készségesen válaszolunk, az alábbi elérhetőségeken keresztül:

filantrop@filantrop.org - 06-20/342-55-10, 06-30/213-65-83