Cégünk 1950 óta áll a lakosság illetve a közületek szolgálatában. 10 éve foglalkozunk szellőző rendszerek tisztításával is.

Miért szükséges a szellőzőrendszereket tisztítani?

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet „98. Szellőztetés” pontja az alábbiakat írja elő:
196. § (5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában, lakóépületben 3 évente, étterem rendeltetés estében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.

Az Országos Tűzvédelmi jogszabály betartását a Tűzvédelmi Hatóság ellenőrzi!

Miért hozták ezt a jogszabályt:

 

 

 

 

 

 

 

A jelenlegi lakásszellőztető rendszer sérülékeny, bizonytalan működésű A Magyarországon létesített, mintegy 540.000 paneles lakáshoz közel 200.000 ún. gyűjtőszellőző vezeték tartozik. A gyűjtőszellőző vezetékek, mint ventilátoros, vagy gravitációs rendszerek összeköttetést hoznak létre a csatolt lakások légterei között.

Meghibásodás, szabálytalan átalakítás, vagy különleges időjárási viszonyok esetén rendszeres vissza- és átáramlások jönnek létre a lakások légterei között.
Nagyon elterjedt, hogy a rossz működést észlelve, a lakók kisebb átalakításokat hajtanak végre, pl. helyi ventilátorokat, vagy páraelszívót kötnek be a rendszerbe, ami annak működését tovább rontja.
Hasonló hatású lehet a fokozott légzárású nyílászárók alkalmazása, illetve az épületszigetelés, amennyiben nem gondoskodnak friss levegő utánpótlásáról.

Káros élettani hatások

A paneles lakóépületekben található gyűjtőszellőző vezetékek túlnyomó többsége rendszeres tisztítás és karbantartás nélkül üzemel. A vezetékekben szennyeződés halmozódik fel, amely aktív felületén különböző káros vegyi anyagok tapadnak meg, rossz szagokat
árasztva, táptalajul szolgálva különböző biológiai anyagok (csírák, baktériumok) számára.

Az esetenként visszaáramló levegő mérgező anyagok gőzeit, csírákat, baktériumokat, szélső esetben porokat tartalmaz, ezért a lakások levegőjét súlyosan szennyezi.

Tűzveszély, biztonsági problémák

A gyűjtőszellőző vezetékekben található szennyező anyag éghető. A lakásban keletkező bármilyen okú tűz esetén a láng, illetve füstgázok a szellőzőrendszerbe bejutva a szennyeződést meggyújthatják. A vezetékben a tűz a többi érintett lakásra, akár észrevétlenül is átterjedhet. Különösen veszélyesek a konyhákhoz tartozó, zsírokkal, olajokkal szennyezett szellőzővezetékek, miután a jól éghető szennyeződés gyújtózsinórként is működhet. A rendszerekben többnyire nincs tűz terjedését gátló szerelvény.
Ahol a konyhában nyílt égésterű gázkészülék működik /gázos konyhák/, ott gázbiztonsági célokat is szolgál a szellőző berendezés jó működése /gázszivárgás esetén ugyanis létrejöhet robbanó elegy, vagy egyébként üzem közben a lakásban feldúsulnak a káros égéstermékek pl. CO, NOx stb.).

Mi a megoldás?

Szellőzőkürtők, szemétledobók tisztítása és fertőtlenítése  szabadalmaztatott dán technológiával. Az eljárás a Magyarországon található ún. panelépületek mindegyikénél alkalmas a gyűjtőszellőző vezetékek gyors és tökéletes tisztítására a tető felől. (a lakásokba nem kell bemenni)

A jogilag védett eljárás piacvezető a panelépületek szellőző berendezéseinek tisztításánál Európa szerte.

A FILANTROP Kft. kedvező áron vállalja szellőző berendezéseik állapotának felmérését, tisztítását, fertőtlenítését!

A eljárás menete:

– a tisztítás tetőről, a tetőn elhelyezett berendezésekkel történik. Az eszközöket a tetőre telepítjük a vonatkozó biztonsági előírások betartásával.
– a szellőzőkön lévő elektromos működésű ventillátorokat áramtalanítjuk a tisztítás
idejére és a tisztítás végeztével újra üzembe helyezzük.
– a tisztítás száraz eljárással, elszívásos rendszerrel történik.
– a lakásokba nem kell bemennie a kivitelezőknek, a lakásokba semmilyen előkészületi munkára nincs szükség (Kivétel: a mellékcsatornás szellőzőkürtők tisztítás csak a lakásokból oldható meg).
– igény vagy szükség esetén a gyűjtőszellőző vezeték állapotának felmérésére, a tisztítás eredményességének bizonyítására videofelvételt készítünk.

 

 

 

 

 

 

Érdeklődésüket köszönettel fogadjuk, és kérdéseikre készségesen válaszolunk.
www.filantrop.org – filantrop@filantrop.org06-20/295-55-66, 06-20/435-68-78